Vi i Rogalandsmiljøet har gode erfaringer med å kombinere årets sommertur med NMGK- arrangement. Da får vi en samlende turopplevelse der en del av opplegget er tilrettelagt av arrangementets komite. Vi treffer medlemmer fra andre sentra samtidig som vi støtter opp om arrangementene til NMGK. Siste eksempel var turen til Grebbestad og MG-Rally, og flere ganger har vi knyttet turene til Norsk MG-treff.

I trå med dette la 12 biler med codrivere i vei fra Bryne via Egersund, Sokndal, Jøssingfjord, Flekkefjord, Flikka, Øye, Kvinesdal, Teistedal og Åpta til Farsund resort. I starten var det tåke, men solen kom frem etter hvert, og skinnjakkene ble lagt til side. En bil kom etter på fredag, så vi ble 13 biler og 26 deltakere i alt.

Første strekket var til Jøssingfjord der det er to gode rasteplasser. Vi stoppet på den store parkeringsplassen med tilhørende rasteplass ved de unike gamle husene kalt Helleren og det nye Jøssingfjord Vitenmuseum https://dalanefolkemuseum.no/blog/anlegg/jossingfjord-vitenmuseum/.  Her dro vi frem lunchpakker og kaffetermoser. Det nye museet er åpent, men blir ikke ferdig før i 2024, og de gamle husene i Helleren er verdt et kvikt besøk. De smale, svingete og bratte veiene her er helt fantastiske for MG-turer. Lav fart er å anbefale, for den ene spesielle utsikten avløser den andre hele veien slik at turen i seg selv blir en sjelden opplevelse.

Det vakre og spesielle landskapet følger deg gjennom idylliske Åna Sira og et stykke østover Fv 44 mot Flekkefjord. Fra Flekkefjord tok vi en ekstra omvei nordover gjennom Drangeid, Loga mot Flikka, og videre på Fv 466 Gylandsvegen opp til Østre Klungland. Deretter kjørte vi øst og sør på Fv 803 til Øye ved Fedafjorden, gjennom Kvinesdal sentrum og over heia på Fv 465 til Teistedal, gjennom Åpta på Fv 465, gjennom Farsund og på Bjørnevågsveien frem til Farsund Resort. På den måten unngikk vi E39, bortsett fra at vi krysset den ovenfor Flikka. For noen av oss var det et hyggelig gjensyn med Farsund Resort som Rogalandsmiljøet har besøkt flere ganger tidligere. 

Alle ble vi møtt med smil, varme håndtrykk og velkomst av arrangementskomiteen. Vi fikk god informasjon, carboards til bilen, en velsmakende «Old Speckled Hen» til hver deltaker og kyndig anvisning av parkering. Så var det bare å finne rommet og puste ut på bryggekanten med et velfortjent glass i hånden. Vi var den nest største gruppen. Buskerud stilte med 20 bilder og hadde igjen, liksom i Grebbestad, den største kontingenten.

I alt var 63 biler påmeldt MG-treffet, som derved ble det største arrangementet, etterfulgt av Norsk MG-Rally i Grebbestad hadde 60 påmeldte. En tredel av bilene (21) på Norsk MG-treff var også med på årets MG-Rally. Det er altså to delvis ulike deltakergrupper her, og til sammen har omlag 100 biler - de fleste med codrivers - vært aktive MG-medlemmer, forstått som deltakere i offisielle NMGK-arrangement denne sommeren. I tillegg har noen deltatt i senterturer. På toppen av dette har noen deltatt på arrangement organisert av andre, som European Event of The Year i Danmark, Norwegian Sports Car Rally, samt i mindre, uformelle grupper og soloturer. At vi denne sommeren har hatt nærmere 200 aktive NMGK-medlemmer på veiene vil være et rimelig anslag.

Farsund Resort er et sted som egner seg til MG-treffet. Bygningene er trivelige der de ligger lunt innerst i Bjørnevågen, 12 km sør-øst for Lyngdal. Ved siden av hovedhuset med resepsjon og restaurant er der en låve med spiseplass til 70 personer, og overnatting er mulig i mindre bygninger med to til fire leiligheter og fellesområde med kjøkken. Foran hovedhuset er det en brygge der utleiebåter ligger på rekke og rad. Her inntok vi torsdagens middag som var en velsmakende kjøttsuppe. Kjøkkenet hadde nok undervurdert appetitten til de veifarende, men påfyll ble satt frem etter en stund. Vertskapet har nok en vei å gå på måltidssiden.

1

Rast ved Helleren r

Rast ved Helleren i Jøssingfjorden

 

Fredagens program var en fin kjøretur til Eikerapen gjestegård (https://eikerapen-gjestegaard.no/ ) i nærheten av Åseral. Rogaland senter har besøkt stedet tidligere, og vi gledet oss til å komme tilbake dit. Flere veier fører nordover mot Åseral, og løypen var lagt langs veier med ulik kvalitet gjennom varierte og vakre landskap. Eikerapen gjestegård kan man stole på – de serverte som alltid en utmerket lunch med varme og kalde retter, bl.a. delikatessen saltet lammekjøtt som en sjelden får smake på serveringsteder.
Vel hjemme kunne en roe ned på bryggekanten før vi ble sammenkalt til en aperitiff på bryggekanten. Damene ble servert musserende vin mens mennene fikk en kraftig, gammeldags kongepjolter (brandy blandet med musserende vin). Selv har jeg ikke smakt den siden russetiden for 58 år siden, men virkningen var som i gamle dager! Så fulgte en enkel aftensmat (hamburgere med chips) i låven, nok mat, men kanskje ikke en innertier for vår aldersgruppe. Før måltidet ble vi underholdt av Kjell Ivar Nødland - en meget dyktig, lokal trekkspillvirtuos med bredt reportoar.

 

4

Vakkert landskap r

Vakre landskap for en MG-tur

Lørdagens program var en unik smakebit av Sørlandets fineste ressurs – en båttur i skjærgården med restauranten Bar OVER i Farsund havn som endepunkt. Denne dagen var det grått vær og regn i vente, og avreisen ble utsatt litt for å vente på en «oppholdsbyge». Så entret vi småbåter i nøye oppsatt orden og tøffet på rekke og rad utover den vakre fjorden til Loshavn med Sørlandskystens best bevarte trehusmiljø. Under krigsårene 1807 – 1814 bygget stedets beboere opp sin velstand ved å kapre fiendtlige skip med danskekongens tillatelse. Vinden frisknet på der ute i havgapet og det ble litt sjøsprøyt, men sjøen roet seg innaskjærs og vi la til land i Farsund. Lunchen var store fat lastet med rikelige mengder velsmakende sjømat, kort sagt meget vellykket.

Hjemturen ble uforglemmelig. Vi møtte et grusomt regnvær og motvind, og bare det beste regntøyet hold vannet ute. Klokt nok hadde arrangørene hentet 50 regnponchoer på Jula, disse ble delt ut til de mest trengende før avgang, men vannet rant av mange da de steg i land. Smilet var likevel ikke langt unna, og etter en god dusj og forfriskninger var humøret på topp igjen.

Middagen ble servert på låven. Retten ble kalt biff, men det var litt uklart hvilket kjøtt det var. Før middagen fikk vi møte Kirsti Hille, en «…  en klassisk fiolinartist med et enestående talent og en imponerende karriere som profesjonell orkestermusiker. Hun har spilt på ulike store og kjente orkesterhus rundt om i verden, og hennes musikalske prestasjoner har beveget publikum over hele kloden» (https://kirstimusic.com/no/om/ ). Denne omtalen tiltredes uten forbehold! Et fabelaktig programinnslag og en storslått avslutning på en opplevelsesrik dag! Stående applaus flere ganger!

 

7

Unike bygninger r copy

Lørdag morgen var ganske grå

Etter en god frokost startet vi på hjemturen søndag morgen kl. 1000. Tåken understreket at avreisen fra dette fine treffet og stedet var trist. Men tåken og stemningen lettet fort. Vi fulgte samme ruten til Kvinesdal, og dro derfra oppover til Store Kvina og Kvinlog. Herfra fulgte vi Fv 42 til Helleland og la turen om Egersund for å ta et måltid og puste ut på kafeen Kosen på Tengs. Vi kan anbefale alle et måltid her, velsmakende og store porsjoner til fornuftige priser. Deretter fulgte vi Nordsjøveien hjem.

Ca. 600 km var tilbakelagt uten uhell eller problem med bilene bortsett fra pipelyder i Reidars høyre bakhjul! Uken etterpå skiftet vi hjullageret. Vi hadde fått oppleve enda en fabelaktig tur og et flott arrangement! All takk, ære og ros til arrangementskomiteen for valg av sted, program og arrangementsledelse. Erik Bogaard er en strålende visevert som passet på at lite ble overlatt til tilfeldigheter. Vi gleder oss til neste MG-Treff og håper på at Farsund Resort kan oppleves flere ganger.