Ingen MG var å se da Follo-avdelingen møttes på Festningsplassen på Akershus Festning tredje søndag i advent. Til gjengjeld var det ufyselig kaldt og mange MG-røde ører å se. Vi fikk felles omvisning med Guide på Akershus Slott, grunnet godt fremmøte ble vi delt i to puljer..
Et fantastisk anlegg med aner tilbake til 1300-tallet, flere styresett, forskjellige (stort sett dansk/norske) konger og dronninger – og mange om-/oppbygginger og utvidelser. Vi ble delt i to grupper, og fikk litt beskrivelse av selve historien til festningen og slottet utendørs (kaldt), før vi gikk gjennom store deler av slottet (mindre kaldt, til tider godt og varmt).
Små rom, bitte små rom, og veldig store saler, sammenbundet av trange løpeganger og trapper. Vi var innom så vel fengselsceller (mon tro om Gjest Bårdsen eller Vidkun Quisling satt i noen av dem vi så) som den kongelige krypt hvor både Kong Haakon, Dronning Maud, Kong Olav og prinsesse Martha ligger. Det er ikke informert fra Slottet hvorvidt dagens kongepar er tiltenkt en plass i denne krypten – men det er klargjort plass …
Det er og en plakett som sier at hodeskallen etter Sigurd Jorsalfar ligger begravet her, men iflg guiden kan det like gjerne være en total ukjent dansk adelsmann. Skjelettet etter Sigurd Jorsalfar ble tatt med til København på 1700-tallet for undersøkelser. Forskerne blandet skjelettet med et annet, og det er noe uklart hvilket som etter hvert ble tatt med tilbake til Norge.
Den lengst regjerende monark i Norge, var danske Christian IV. Han var vanlig glad i Norge, og var gjennom sine 60 år på tronen på besøk hele 30 ganger. Etter at Oslo brant i 1624, fikk han bygget opp igjen byen med navnet Kristiania. Christian IV er mannen bak renessansebydelen kvadraturen i Oslo. Hans forløper Christian III besøkte til sammenligning Norge kun tre ganger i sin regjeringstid.
To av disse var invasjonsforsøk …
Vi fikk høre om den kongelige losje i slottskapellet. Kong Haakon ville ikke bruke den; han ville sitte nede blant folket. Kongene Olav og Harald likeså, og losjen har derfor blitt benyttet som stol-lager. Norges fineste, ifølge guiden. I slottskapellet finnes ellers en heis, som fører kisten direkte ned til krypten i etasjen under.
Festsaler finnes på rekke og rad. Akershus Slott er Regjeringens offisielle mottakslokasjon, og flere store sammenkomster har vært her. Storsalen kan dekkes for 180 gjester, og er det behov for mer bordplass, tas flere rom i bruk.
En kuriositet er at en av peisene på slottet kan tidfestes til en slottsforvalter på 1600-tallet. Den ble gjenfunnet på et av Oslos fattighus (!) og ble fraktet tilbake til Akershus Slott for remontering. Om det står på sin gamle plass er det dog ingen som kan bekrefte, men gjennom slottsforvalterens segl i støpen kan i hvert fall ektheten på peisen dokumenteres.
Flere av veggene var dekket av store håndvevde tapeserier. Gjennom årene har noen falmet, mens et par har beholdt sine klare og fine farger.
Mye av historien til Akershus Slott er dokumentert, men mye er også ukjent. Etter hvert som konger og stattholdere kom og gikk, forsvant mye av verdiene fra slottet. I dag er mye av interiøret donasjoner fra private og foreninger omkring i landet.
En svært interessant tur, som helt klart frister til gjentagelse. I en varmere årstid, og med MG.
Takk til Svein Kristiansen som fikk i gang denne turen.
1

Den lettkledde guiden fryser og forteller om Slottet og festningens historie, fra Kong Haakon V’s byggestart på 1300-tallet frem til dagens bruk hvor bl.a. Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet bruker bygningene
2
En av de dystre og sikkert iskalde fengselscellene. Fra den tiden fengsel virkelig var en straff
3
Den kongelige krypt. Kong Haakon/Dronning Maud i den store hvite sarkofagen, Kong Olav/kronprinsesse Martha i den litt mindre. Kong Olav ville ikke ha en like ruvende sarkofag som sin far. Antatt plass for dagens kongepar til venstre.
4
Slottskapellet, med kongelosjen oppe på veggen til venstre; dette har det siste århundret vært brukt som lager for stoler.. Merk lemmene i gulvet rett foran guiden; dette er kiste-heis rett ned til krypten. Gjennom året avholdes flere åpne gudstjenester her, det er fullt mulig å legge turen innom.
5
En skummel, julepyntet, rustning
6
En av de store hallene i slottet, tidligere var dette leiligheten til Christian IV
7
Den gamle peisen til en av slottsforvalterne, som ble gjenfunnet på et fattighus i Oslo
8
Olav V’s Hall I toppetasjen. Uten oppvarming, og følgelig mest brukt i sommerhalvåret. Både middager og konserter avholdes her.