IMG 1027Når et senter inviterer til smalahove-fest er det all grunn til å undersøke saken nærmere. Jo da,det var riktig. Rogaland Senter skulle ha fest 2. november og servere smalahove."Ikke noe annet?" " Jo da, litt pinnekjøtt til pyser og litt akkakk for de som liker slikt"sa senterleder Dag Anreassen. "Kommer du" ?  "Ja, jeg kommer, men kanskje bare litt pinnekjøtt til meg er fint", forsøkte jeg forsiktig. "Flott, vi har fremdels plass. " Jeg kastet meg på flyet til Stavanger.

Min eneste erfaring med smalahove er fra den gang jeg hadde en nabo som kom fra den delen av landet der slik er vanlig. Min sønn var 5 år og gikk på loftet alene. Skrik og spetakkel! Jeg løper opp og der står min sønn helt skrekkslagen og ser på et 10-tals hoder som henger ned fra en stolpe. Det var smalahove.

Nestleder Carsten Bowitz sto på Sola og tok i mot.
"Vi blir nok 40 stykker" sier nestleder Carsten Bowitz og kjører langsomt langs pene steinmurer og grønne plener på vei til Soma, der senteret ligger.
40 personer til festmiddag i et klubblokale, tenkte jeg. Ja ja... er det mulig?

IMG 1016

IMG 1037

IMG 1004

Og det var det! Grytene fulle. Smalahove i "bøtter og spann" Store gryter med kålrabistappe og pent kokte poteter. Sentermedlemmer og andre inviterte kom i en sakte strøm og ble servert en lett forfriskning. Stemningen var svært god allerede før måltidet startet Og den forsatte oppover ettersom måltidet utviklet seg. Om maten var kortreist og lokal tror jeg ikke spilte så stor rolle.IMG 1013L Stemningen passerte både 3´e og 4´e gir før festkomiteen la in "overdriven" og serverte festkomiker Per Inge Torkildsen.At det var morsomt? Ja, veldig! Morsomt er et "understatement" Jeg kan ikke huske sist jeg snakket så lite bil, spiste så mye rart og hadde det så hyggelig.
Utover kvelden fattet mange motet og fremførte morsomme historier, takketaler og hyllest til
smalahove og til  de som hadde tibredt kveldens måltid. Festgeneral Dag Andreassen med en stor skare medhjelpere hadde gjort dette mulig og fikk mange gode ord for sin innsats.
Når blir neste fest?  Dag, hører du meg?IMG 1000L

Senterlokalene er et kapittel for seg. Et stort lokale med plass til det meste. Veggene dekorert så det ser ut som bindingsverk blandet med elegante MG´er og svakt duft av lær og fin gammel bil. Bak hver bil sto hyller med reservedeler av ymse slag. En løftebukk var snedig plassert i enden av lokalet. Verktøy og litteratur. Senteret er en hyllest til hobbymekanikeren og et supert utgangspunkt for MG-sosial omgang med alle sine fasiliteter. Jeg tror nesten ikke det kan bli bedre. Neste gang du er på tur i denne delen av landet, ring Dag som holder porten både høy og vid.

Ola Thygesen, Leder Norsk MG Klubb


Litt informasjon sakset fra Wikipedia
Smalahove, smalehovud, sau(d)ehau(d) eller skjelte, er en matrett av svidd, røykt og kokt hode av lam eller sau. Hodene kan også flås og tørkes før ferdig tilberedning. Retten har lange tradisjoner på vestlandet i Norge, særlig på Voss og i perioden før jul, og oppstod for å utnytte all mat på dyrene. Smalahove betraktes i dag av mange, blant annet turister, som en eksotisk delikatesse. Ordet smalahove kommer av dialektordet smale, som betyr «småfe» eller sau».
Smalahove var tidligere regnet som hverdagskost og ble ofte spist med surmelk eller saft til. Når det ble brukt som festmåltid, ble det ofte servert hjemmebrygget øl til. Sauen ble som regel slaktet hjemme på gården og svidd i et eldhus for å få vekk alle rester av ull. Veden som ble benyttet måtte være av løvtrær. Etter at det var svidd, ble hodet delt på midten og uønsket innhold, blant annet hjernen, ble tatt ut. Hodet skulle så legges i vann til neste dag for så å saltes et par dager. Deretter var det for mange vanlig å røyke smalahovet, men ikke alle vil ha det røykt. Salting (og røyking) var viktig for at smalahovene skulle holde seg i noen måneder, siden det ikke var frysemuligheter da. Man måtte likevel passe på å oppbevare kjøttet kjølig. Før servering ble hodet kokt 2-3 timer til kjøttet slapp fra kjevebeinet.
I nyere tid har smalahove blitt sett på som festmat og delikatesse og blir servert på restauranter. Det er særlig fettlaget rundt ørene og rundt øynene og tungen som regnes som delikatesser på et smalahove. Retten serveres gjerne med poteter, fett og kålrotstappe