Velkommen til NMGK Nettside

Dette er nettsiden til Norsk MG Klubb - en sosial medlemsklubb og interesseorganisasjon for folk som eier, eller har interesse for klassiske biler av merket MG. Vi er tilsluttet MG Car Club i Storbritannia som et nasjonalt senter for Norge.

Siden er avhengig av inspill fra medlemmene. Send artikkelforslag, nyheter, teknisk tips, interessant weblinker osv. til webmaster(a)nmgk.no.

Jonnik i TD 1971
Jonnik i TD 1971

John Erik «Jonnik» Skjefstad gikk bort 12. januar, etter en tids sykdom. Han var en av initiativtakerne til Norsk MG Register i 1970, og dermed også Norsk MG Klubb, der han var æresmedlem.

Jonnik vokste opp på Grefsen, og flyttet aldri fra den bydelen. Hele yrkeslivet var han knyttet til Oslo Sporveier, fra begynnelsen av i Prosjekteringskontoret for By- og Forstadsbaner, de som etablerte og bygget ut Oslos T-banenett. Hans hjerte lå imidlertid ikke hos trikken, men hos sportsbiler og bilsport. Det var slik vi ble kjent, og slik vi kjente ham.


Han var en sentral pådriver i Registeret gjennom hele 70-tallet, i de fleste roller: Sekretær, arrangør av de årlige stevnene, og ikke minst oppmann for Registerets Oslo-gruppe, der han jevnlig innkalte til sosiale samlinger på Stortorvets Gjestgiveri. Vi i gruppa nordenfjelds så med misunnelse på disse samlingene, for vi utgjorde til sammen bare 2 - 3 personer. Han hadde reist mye i England, og hadde gode MG-kontakter der. På den måten kunne han hjelpe en rekke norske entusiaster med å importere førkrigs restaureringsprosjekter – noen så håpløse at en ikke skulle tro det var bøtingsmonn – men biler ble det, om enn det tok tid.

Etter at Registeret ble omdannet til Norsk MG Klubb i 1979 ble kontakten mindre formell og mer sporadisk, for Jonniks fokus skiftet fra MG’er spesifikt, til historisk bilsport i sin alminnelighet, mens mitt eget fokus skiftet til veteranbiler i sin alminnelighet. Slik forløp 80- og 90-tallet.

Men etter to tiår ble det igjen liv i gjengen fra MG-Registeret, ikke minst takket være Jonnik. Vi fant da ut at vi burde markere 30-årsjubileet for Registerets første stevne på Kampeseter i Skåbu i 1971. I 2001 var vi tilbake samme sted, og der etablerte vi Norsk MG Registers Mimregruppe. Siden har vi møttes til mimresamlinger hvert eneste år, nå i 20 år – dobbelt så lenge som selve Registeret eksisterte.

 

Jeg skulle ønske at vi hadde en fortegnelse over alle de spennende og uvanlige bilene Jonnik har hatt. Et personlig høydepunkt for meg var da han midt på 70-tallet stilte på MG-stevnet med en Lotus Elite – altså den originale Elite, den med selvbærende glassfiberkarosseri og Coventry Climax-motor. Og da må vi huske at dette var 40 år før Porscher og Jaguarer og Ferrarier var blitt så vanlige her i landet at vi ikke snur oss etter dem lenger. Likevel var det MG han til slutt vendte tilbake til – en helt vanlig liten rød Midget fra slutten av 70-tallet.

Jonnik var vennlig, hjelpsom, full av humør og alltid entusiastisk. Han tok sykdommen med stoisk ro og var tindrende klar til det siste. Klangen i stemmen da jeg snakket med ham i telefonen siste gang i romjulen var akkurat den samme som da vi møttes for første gang for 52 år siden. I ettertid gleder det meg at hans siste MG-prosjekt var Norsk MG Klubbs 50-årsjubileum på Grefsen i 2020.

Norsk MG Klubb har mistet en av sine grunnleggere, og MG-Registerets Mimregruppe har mistet en nøkkelspiller. Vi minnes deg med glede, Jonnik, og takker deg for den innsatsen du gjorde for oss, og vår felles interesse.

 

Bård Nielsen på vegne av Norsk MG-Registers Mimregruppe