Upåklagelig utsikt fra terrassen

Klokken 1000 den 19. august dro 11 biler med co-drivere på tur til Eikerapen gjestegård i Åseral (https://eikerapen-gjestegaard.no/ , se også https://www.aftenbladet.no/forbruker/i/Or006w/eventyrslottet-i-fjellheimen ). I tillegg startet en bil fra Farsund og møtte gruppen på Kvås Natursenter der vi inntok lunch og kaffe og hadde en velfortjent pust i bakken.

Turen gikk over Høg-Jæren til Brusand, langs kysten til Kvinesdal, videre inn til Kvås, nordover langs Lygna og østover til Eikerapen der tåken lå lavt overe åsene. Turen gikk gjennom vakre skogkledde landskap med elver og vann, og med flotte MG-veier. 

Ytterligere to biler startet seinere på dagen og kjørte korteste rute til gjestegården, så til kvelden var i alt 14 biler, alle med co-drivere, samlet. Været var tøft på første del av turen, men kom seg etter hvert, lørdagen ble fin og søndagen brukbar.

1

Vel fremme i Eikerapen gjestegård r

Vel fremme i Eikerapen Gjestegård

Lørdagsturen ble lagt via en lang omvei til Knaben gruver der vi fikk en interessant omvisning i den nedlagte molybdengruven og museet av den meget habile guiden Jan Rob, som også var lærer ved Knaben Leirskole. 

En interessant dag som gav innblikk i samfunnsutvikling, levemåter, krigshistorie og næringsliv i nær 250 år (https://knaben.no/gruvebyen/ , https://knaben.no/knabens-historie/ ) . Og ikke minst var det en vakker kjøretur. Det er imponerende mye skog i indre Agder…

 

1

Parkert ved Kvås stilig syn r

Parkeert ved Kvås 

Eikerapen var et innbydende sted. Gjestegården ble bygget av bonde og entreprenør Elling Eikerapen som begynte på prosjektet for 5 år siden - han var da 71 år. I dag går han rundt og passer på at alt fungerer i hotellet på slektsgården. Han fortalte om stedet og la vekt på at gjestegården var ment å bidra til etablering av nye arbeidsplasser i bygda der ordinær gårdsdrift ikke er lønnsomt mer. Måltidene var meget gode, servicen upåklagelig, og rommene og fellesområdene bekvemmelige.

Søndagen var det hjemtur over Tonstad og nordover Sirdalen til lunch på den nye fjellrestauranten Slottet i Sirdalen. Bente Fidje og Torfinn Arne Nesset er entreprenørene og eierne av stedet, og finansiering ble sikret gjennom salg av hyttetomter. 

Torfinn var nær 70 år da han startet på prosjektet. Bygningen, som er hedret med byggeskikkprisen, må oppleves. Den ligger ytterst på en høy klippe i dalen, som et ørnerede, 665 meter over havet. Restauranten (https://slottetsirdal.no/hjem , https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/MLqymR/solgte-over-150-hyttetomter-og-skapte-slottet-i-sirdal ) skuffet ikke – vi ble servert en god oksegryte og tilslørte Sirdalspiker. Restauranten kan anbefales, men husk å bestille bord, for dette er et populært sted. Mette og tilfredse satte vi deretter kursen hjem via Hunnedalen til de åpne landskapene på Nord-Jæren.

1

 

En tørsteslukker før middagen r

En tørsteslukker før middagen