Infotavle Vardås

Vardås er Færder kommunes nest høyeste topp med 89 moh. og er beliggende omtrent midt på Nøtterøy. Vardås er en bygdeborg på Nøtterøy som tyskerne helt på slutten av andre verdenskrig begynte byggingen av et kystfort med tre kanonstillinger.

Vardås
7 biler med 14 personer valgte å delta på denne turen som startet på Stokke Bygdetun. Turen ble kjørt på fine MG-veier gjennom Stokke og Nøtterøy.
Første stopp var på Bergan som ligger på nedsiden av fortet hvor fangeleiren var. Den huset opptil 1000 russiske krigsfanger som utførte hoveddelen av arbeidet under særdeles tøffe forhold. Videre kjørte vi opp til øverste kanonstilling hvor Tim fortalte mer om anlegget. Det ble startet opp april 1944 hvor øverste kanonstilling var eneste som ble ferdigstilt før frigjøringen. Kanon av kaliber 38mm, 800 kg prosjektil med rekkevidde på 43 km som er samme avstand som Vardås -Sarpsborg.
De fleste av deltakerne gikk deretter opp til toppen av Vardås som med Nøtterøys beste utsikt, både mot Østfold/Sverige og mot Skien/Blefjell.
Medbrakt mat ble etterpå fortært ned ved Valhall eventyrleir hvor vi moret oss med å tyde gamle Vestfolduttrykk. Etter mat avsluttet vi denne turen.