RallyP8071606 Tronåsen går av stabelen hvert femte år. I år var det 40-årsjubileum for arrangementet, og 350 veteranbiler var påmeldt, hvorav de eldste var fra 1920-årene (https://www.facebook.com/Rallye-Tron%C3%A5sen-2021-1012009318840952/ ). Bak arrangementet står lokale foreninger, Gammelbilens Venner og Agder Motorhistoriske Klubb. Vegen sto ferdig i 1844 og ble sett på som den vanskeligste strekningen på Den Vestlandske Hovedvei. Det sies at første bilen kjørte over Tronåsen i 1911.

Da bilene kom i bruk, ble den bilistenes skrekk, men både T-Forder og busser slet seg opp og ned de bratte og smale bakkene som har en stigning på 1:3 på det bratteste, og åtte «serpentinersvinger» på Rogalandsiden og tre på Vest-Agdersiden. Biler kokte opp bakkene, og noen måtte rygge opp for revers var det laveste giret. En annen grunn til å rygge var at bilene manglet bensinpumpe, og med tanken bak og motoren foran ble det tørt i forgasserne oppover de bratte bakkene. En brukte og hester til å trekke opp biler som ikke mestret bakkene. Nedover måtte busspassasjerer ofte gå etter bussen for å redusere vekten grunnet bremser som ofte gikk varme. Tronåsen var en vanskelig etappe under Rally Monte Carlo i 1931 (http://doccdn.simplesite.com/d/6a/ac/287104480811527274/79c70a86-d0bd-4356-9d8a-b0acd3f9e899/Spilehjulet%201-1982.pdf ). Veien er åpen fra 1. mai til 1. september, enveiskjørt fra vest mot øst, og bare for mindre kjøretøy. Mer om gamle dager og Tronåsens historie finnes i Spillehjulet 2-2021 utgitt av Gammelbilens venner.


P8071621

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltakere fra NMGK Rogaland – noen codrivere er dessverre ikke med på bildet

I alt 11 MG-er stilte til start, og av disse var seks fra NMGK Rogaland, alle med co-drivere. Ytterligere en av våre medlemmer deltok med en veteranbil fra Vegvesenet. To biler med co-drivere og en «følgebil» - Berit og Atle sin nyinnkjøpte MG-T, også den med co-driver – dro av sted allerede den 6. august. Vi hadde en fin tur i nydelig sommervær langs Fv44 og Nordsjøveien til Flekkefjord. Målet var Grand hotell som kan anbefales. Greie rom, god service, gode måltider og beliggenhet i den gamle bebyggelsen i Flekkefjord. Parkering var vanskelig, og et nærliggende parkeringshus ble løsningen.

P8061594

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjengen samles før avreise fra Sandnes. «Følgebilen» fikk stor oppmerksomhet.

Tronåsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tronåsen er bratt, men MGB-en klatret opp på 2. gir uten problem

Starten på løpet var i Nulandsvika ved E 39 et par kilometer øst for avkjørselen på rv. 44 til Flekkefjord sentrum. Derfor gikk turen tilbake til Flekkefjord, gjennom sentrum og deretter det fantastiske kystlandskapet vest for Flekkefjord og videre gjennom Åna Sira og Jøssingfjord nesten frem til Hauge i Dalane. Her tok vi til høyre på Mydlandsveien, senere Lilandsveien over åsene og ned til Moi med pause på muséet og deretter over til Tronvika. Her ble en og en bil sluppet frem og begynte på den bratte turen over Tronåsen og ned på andre siden til målgang på Lendemoen. Traktorer stod klare i bakkene opp fra Tronvika så de som fikk trøbbel kunne få hjelp til å komme opp. På turen ble det utdelt minneplakett til å montere på bilen, og på Moi fikk alle en fin rød cap med emblem. Langs ruten stod der tilskuere med flagg og heiet oss frem, nesten som en 17. mai. Ikke minst i bakkene opp fra Tronvika var det tett med tilskuere.

P8071637

Godt med tilskuere, men farlig tett på bilene i svingene.

Alle våre biler klarte turen uten problem, og seks av oss og mannskapet i «følgebilen» hadde en fin feiring med en utmerket middag på Grand hotell. Hjemturen på søndag gikk langs Fv44 med en ekstra sløyfe rundt den utrolige pittoreske Rekefjord vest for Sogndalstrand. Ingen av klubbens biler hadde problem på turen.

P8081647

Feiring på Grand hotell etter fullført Tronåsen Rally 2021.