P6181395Det var litt av et syn da 15 MGB-er i mange farger og en GT startet ut fra Sandnes/Stavanger med kurs for Voss. Datoen var 17. juni, og 15 av bilene hadde også co-driver med. Første etappe gikk langs E39 til Osøyro, og derfra på nydelige MG-veier, oftest uten midtstripe, til Samnanger, over Gullbotn og inn på E16 fra Trengereid til Dale. Herfra snodde bilkortesjen seg oppover Bergsdalen og stoppet ved Storefossen. Videre oppover den slake delen av Bergsdalen, mellom sauer og støler og hytter på Hamlagrø med en avstikker til Hodnaberg og litt guiding om gamle kraftverk og dagens energipolitikk. Herfra trillet kortesjen ned til Bulken og langs sørsiden av Vangsvatnet frem til Fleischers hotell som var basen vår frem til søndag. Parkeringsplassen langs veien var reservert for oss. Etter en avslappende runde i baren ventet en god middag i Restaurant Magdalene, en ærverdig spisesal mer eller mindre i hotellets opprinnelige stil fra 1889.

 

 

 

 

 

P6181426

18.juni startet kortesjen på en dagstur i strålende sol med kurs for Kviknes hotell i Balestrand (https://www.kviknes.no/ ). Første del av turen gikk over Palmafossen og på smale bygdeveier frem til Tvinnefossen og langs E16 til Vinje. Derfra var det stort sett fine MG-veier helt til fergeleiet på Vangsnes og videre fra Dragsvik til Balestrand. Kvikne hotell

hadde forberedt en fabelaktig lunch. Nåværende eier, Sigurd Kvikne, inviterte oss inn i Høyviksalen og gav oss en fasinerende presentasjon av hotellets historie og perioden der keiser Wilhelm II årlig besøkte stedet. Denne salen er en opplevelse i seg selv, der bord, stoler, portaler og speilrammer i drakestil er laget av treskjærer Ivar Høyvik, som hadde blitt opplært av Magnus Dagestad ved Voss Kunsthandverksskule ved århundreskiftet. Her er også stolen som keiser Wilhelm II satt i da første verdenskrig var et faktum. I salen henger flere malerier av kjente malere, og vakre malerier finnes i alle fellesområdene i hotellet (https://www.artguide.kviknes.no/kunstguide?category=H%C3%B8yviksalen ). Både gjestfriheten, den god lunchen og den fantastiske atmosfæren i og ved hotellet medførte at vi besluttet å legge en ny tur til Sognefjorden og bo på Kviknes hotell.

 

 

 

 

 

 

P6181433Tilbake på Vangsnes svingte vi oppom den berømte Fridtjofstatuen reist av keiser Wilhelm II i 1913 (https://leksikon.fylkesarkivet.no/article/b1ade74d-1578-4103-ade3-1ebe83b7226a/ ). Det var pump og prakt den gangen, mange tyske krigsskip, Kong Håkon deltok, og en stor folkefest. Vår bilkortesje pyntet selvsagt opp, men det var nok enda mere staselig ved avdukingen av denne fantastiske bronsestatuen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.Hjemturen fulgte samme ruten som vi kom, bortsett fra de små bygdeveiene som vi hoppet over. På Fleischers ventet en kald Vossaøl fra Voss bryggeri (https://vossbryggeri.com/ ) i baren og enda en god middag.

DSC 5373 DSC 5373
Stalheimsfossen – som vi ikke kunne se grunnet tåke. Nærøydalen sett fra Stalheimsfossen, med den karakteristiske Jordalsnuten midt i bildet

 Lørdag 19. juni opprant med yr og tåke. Like fullt startet kortesjen langs E16 med kurs for Stalheim. Men det ble en sving innom bygdeveiene på østsiden av Lønavatnet fra Skulstadmoen til Tvinnefossen, og ved vakre Oppheimsvatnet tok vi vegen på sørsiden frem til Haugsvik. Dessverre er Stalheimskleiva under restaurering og stengt for godt for biler, så vi måtte kjøre gjennom tunnelene. Været var tungt og tåken dekket de flotte fjellsidene, så de 1000 meter høye toppene var bare glimtvis synlige. Men det var en trolsk stemning i Nærøydalen. Etter en kort stopp i Gudvangen fortsatte vi gjennom Gudvangatunnelen og tok av ned til Undredal. Det er en vakker dal som nesten ingen besøker. Der lages gode hvite oster av upasteurisert geitemelk, samt en makeløs brun geitost. I kafeen som også er en butikk kan en kjøpe med seg andre godbiter, og mange kom smilende ut av den vesle nærbutikken. Her arrangeres også Geitostfestivalen siste helgen i juli, men bare annethvert år (https://www.facebook.com/geitostfestivalen/ ), og her er Norges minste stavkirke.

 

DSC 5389 DSC 5389 copy
Undredal ved Aurlandsfjorden. Kortesjen pent parkert i Undredal.

 

Herfra returnerte kortesjen til Stalheim hotell der direktør Trygve Dugstad og tre velkledde servitører tok smilende imot oss i resepsjonen og serverte en meget velsmakende betasuppe basert på lokale råvarer og en kopp kaffe i Panoramasalongen. Denne ville normalt hatt en fantastisk utsikt over Nærøydalen, men denne dagen var det bare grå ull å se (https://www.stalheim.com/ ). Vi måtte nøye oss med minner og bilder.

 image001

Nærøydalen sett fra Stalheim. Malt av J. C. Dahl i 1842.

Etter måltidet tok direktøren oss med på en fascinerende omvisning i litt av hotellets private museum og fortalte tilhørende historier. Også her kom selvsagt keiser Wilhelm II på banen – sammen med Balestrand var denne delen av Sogn var hans norske ferieparadis. Men ulikt MG-klubben vår var disse ferieturene hans rene gutteturer…

Herfra gikk turen videre på E16 til Smalahovetunet på Løne (https://www.smalahovetunet.no/ ). Her tok Geir Løne imot oss med et bredt smil, oppholdsvær og med et brennende bål på gruen midt på tunet. Her ble sviing av smalahove vist og forklart etterfulgt av en omvisning i verdens eneste mekaniserte produksjonsanlegg for smalahove. I eldhuset lå det nå laks til langsom røyking på ved av or – her ble alt produsert på tradisjonell måte.

P6191461

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde 9: Odd prøver å svi smalahove mens Geir Løne forklarer

Godbiter ble handlet i gårdsbutikken før vi satte kursen mot Vossevangen. Der ventet hvitvin, klubbens eget MG-øl og unik spekemat med flatbrød fra Evanger pølsefabrikk (https://www.lokalmat.no/no/produsenter/evanger-poelsefabrikk-as ). Dette ble nytt i hagen til Helgas barndomshjem. Solen kom frem og stemningen steg til nye høyder. Helga ble begavet med en flaske sprudlende vin som ifølge Erling som stod i stil med hennes personlighet, og Reidar ble utnevnt til livsvarig turansvarlig og mottok en krukke Jærakevitt jubileumsutgave.

P6201468

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Aperitiff i hagen

Dagen ble avsluttet med en velsmakende middag på Fleischers etterfulgt av en presentasjon av hotellets historie (https://www.fleischers.no/om-oss/litt-av-historien/ ), levende fremført av Alette Hjelmeland, markedsansvarlig ved Fleischers.

Søndag morgen startet kortesjen på hjemreisen i solskinn. Fire biler stakk i forveien og tok korteste rute hjem. For resten av oss gikk ferden ned Skjervet der Skjervefossen bruste flott og ønsket god tur med en liten dusj til hver av bilene. Mens vi ventet på fergen i Kvandal oppdaget vi at Kjell hadde glemt å klippe av RMGC-skiltet på bilen. Avbitertang kom opp fra Erlings bil og skiltet ble klippet av til applaus fra oss andre.

P6201474

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slik! Der kom skiltet av.

Vel i land i Utne gikk ferden vestover på smale MG-veier gjennom utrolig vakre bygder på sørsiden av Hardangerfjorden. Målet var Rosendal fjordhotell (https://www.rosendal-fjordhotel.no/ ) der lunch bestående av en velsmakende lammestek ble servert. Noen ble igjen og overnattet her, mens de fleste av oss fortsatte til Utåker der vi møtte regnet, ferget over til Skånevik og kom inn på E134 i Etne. Ettersom været nå var dårlig, fortsatte vi på E134 og E39 til Stavanger. De som overnattet i Rosendal, hadde en fin ettermiddag og kveld og godt vær på resten av hjemturen.

image002

 Baroniet i Rosendal malt av Hans Gude i 1849.

Dette er den turen i NMGK Rogalands historie som har hatt størst oppslutning. Alle bilene fungerte optimalt, selv etter 870 km inkludert to ganger med 1000 meters stigning og fire ganger med stigning på 500 meter, skiftende vær og temmelig dårlige veier iblant. Dette skyldes i stor grad klubbens policy med godt ettersyn og vedlikehold på bilene med hjelp fra verkstedgruppen og vår lokale samarbeidspart, Sele Auto. Vi hadde heller ingen uhell, og både co-driverne og sjåførene holdt humøret, stilen og formen på topp helt frem til mål!Hjemturen fulgte samme ruten som vi kom, bortsett fra de små bygdeveiene som vi hoppet over.