Kl. 11.30 stod 8 biler klare med full besetning på klubbens nye avreisested - parkeringsplassen mellom Optimera og Port Teknikk på Stangeland, like ved Sandnes legevakt og Brannstasjonen, innkjøring fra Årsvollveien. Her er det god plass en søndag morgen, og vi er utenfor bomringen for de som kommer fra nord, øst eller sør. Tre biler med full bemanning hengte seg på langs veien sørover, og den 12. deltakeren møtte opp på Helleland.

Bilde 1Arild Birkemo og Sirdalen veteranvognklubb ønsket oss velkomne til Helleland for å se på den gamle Edselen som han har kjøpt og som var HM Kong Olavs gave til kronprins Harald for 70 år siden, og som kan ha spilt en rolle i forhold til at HM Dronning Sonja ble dronning i Norge… https://www.nrk.no/rogaland/dette-var-kronprins-harald-sin-forste-bil-som-myndig_-fekk-han-i-gave-av-kong-olav-1.15379956 .I litt tåke gikk turen sørover Årsvollveien, videre på Tjeltavegen til Tjelta, derfra sørover langs 510, inn på 507 (Nordsjøveien) etter Figgjoelva, inn på Rv44 (her kom solen frem) til Egersund, nordover på 44 og inn på E39 gjennom Helleland før vi tok av til venstre på Årrestadveien. Målet var Årrestadveien 72 der Arne Birkemo har garasjen sin.

 

 

 

 

 

 

Bilde 2Bilde 3På gårdstunet til Arild Birkemo har han og Sirdalen veteranvognklubb plassert den gamle Edselen i det som tidligere var et sauefjøs. Her var det rigget opp et fint verksted med kaffekrok og langbord med plass til klubbmøter og festligheter. Vertskapet hadde laget velsmakende vafler som kom med rømme og jordbærsyltetøy og kaffe.

Bilen var plukket fra hverandre og gjennomgikk en grundig restaureringsprosess. Kanskje er den på veien igjen om tre år, kanskje om fem, og den vil garantert vekke oppsikt. Arild fortalte med stor iver om bilen og ble sekundert av støttekontakter fra Sirdalen veteranvognklubb.

 

 

Bilde 4På gården var det flere artige objekter og biler fra vår ungdom. Det var en nytelse å rusle rundt og se og høre fortellinger om dem. Vinneren var vel en Fiat fra 1917, med en motor som startet. Et gammelt hvitmalt og velholdt hus var en lensmannsgård fra 1837. Nå inneholdt den mange ting og saker som vi kjente igjen som bruksgjenstander fra vår barndom og ungdom, og noen ting som var atskillig eldre. I andre etasje var rommene der arrestanter ble plassert. Her hadde fanger risset inn navn og årstall i veggene.

 

 

 

 

 

 

 

Bilde 6Etter drøs og kikking på biler og hus, tok vi frem lunchpakkene og kaffen. Etter hvert takket vi vertskapet for omvisning og et godt møte, entret bilene og startet på hjemveien. Wenche og Kjetil hadde tenkt ut en fin kjørerute. Vi dro vestover på E39 til Helleland og tok av til venstre på Eiaveien (Fv32) og sørover til Fv501 til Rekeland der vi tok vestover på R44 til Tengs, nordover Bjerkreimsveien, Tengsveien, til venstre inn på Røyslandsveien, videre til venstre inn på Heiavegen frem til Vikeså. Herfra videre til på Fv503 over Gloppedalen med stopp på Byrkjedalstunet. Her ble det takk for turen og deltakerne tok den siste etappen hjemover i mindre grupper. Vi var ikke hjemme før halv syv – litt etter ruten, men det var en fabelaktig søndagstur gjennom flotte og svært ulike landskap, og med et interessant og hyggelig besøk hos Arild Birkemo.

 

 

Bilde 6 Bilde 7
Sjefen var fornøyd På hjemveien, her ved Eiavatnet på Fv32