img1447crop 1(Foto: En forbipasserende Japaner med Peters kamera)

Rogaland og Bergen er hjemme igjen etter felles langtur til Danmark og påfølgende Rally i Gudbrandsdalen. Samarbeidet mellom Rogaland og Bergen fortsetter - fellesturen vi avtalte da vi møttes på Sand i Rogalands nordfylke i fjor høst ble en realitet denne sommeren.

Danmark kvitterte med sol og stille vær - en nokså uvanlig kombinasjon på de breddegrader.

For de 4 Bergensbilene startet turen med en hyggelig fergereise fra Nøstekaien, via Stavanger, til Hirtshals. Siden været var førsteklasses ble det en flott båtreise innenskjærs i den flotte skjærgården på vestlandet.  I Stavanger lastet vi 3 rogalandsbiler om bord og reisefølget var komplett. Da var det allerede blitt kveld og det var bare å finne bordet vårt i restauranten. Buffetmiddagen var rikholdig og innbydende og jeg var ikke alene om å spise en del mer enn jeg burde. Men søren heller, vi er jo på tur.

{tab=1}

IMG 1345 1

Samlet på Nøstekaien i Bergen før avreise. Vi er spente og storfornøyde med vær og værmelding.

{tab=2}

IMG 1356 1

Svarten og de 3 andre bergensbilene er på plass på bildekk. Så langt alt vel.

{tab=3}

IMG 1347 1

Vi nyter solen og kolde forfriskninger på toppdekk.

{tab=4}

IMG 1348 1

Kan det bli bedre? Torbjørn og Ingrid vet å kose seg.

{tab=5}

IMG 1350 1

Anne og luringen Roy.

{tab=6}

IMG 1354 1

Erling og Wenche, Leif og Karin, Kåre og Turid. Rogaland er om bord og på plass ved middagsbordet.

 

Æres de som æres skal. Dette var ikke et fellesprosjekt i ordets vanlige forstand. Dette var Rogaland som inviterte Bergen med på tur. Vi bergensere var egentlig gratispassasjerer og skylder Rogaland, og spesielt Karin og Leif Smedvig, en stor takk. De leverte et profesjonelt og velsmurt opplegg og ga oss en uforglemmelig opplevelse. Leif har også skrevet en artikkel på Rogalands senterblogg. Du finner den her.

Søndag - Fra Hirtshals til Sjællands Odde

Dag1Denne turen dreide seg egentlig om Nordsjælland og Jylland var egentlig noe vi måtte gjennom før vi kom så langt. Men sjelden har vi hatt en hyggeligere transportetappe. Leif, med mange somre i Danmark på samvittigheten, hadde stukket ut en herlig rute på idylliske småveier og gjennom maleriske landsbyer. Steder vi aldri ville funnet på egen hånd.

Etter landkjenning i Hirtshals kjørte vi rett ut på motorveien sydover. Men vi ble der ikke lenge. Avkjøring 4 tok oss ganske raskt til Dronninglund slott der vi hadde første stopp. Så var det småveier videre til Hals og ferge over Limfjorden. Småveier langs kysten tok oss til nok en ferge, denne gang ved Hadslund. Og så var det lunch i Mariager. En idyllisk og historisk landsby hvor vi 7 biler så godt som fylte opp torget. Flere småveier og landsbyer tok oss sydover mot Randers før vi svingte østover for en rundtur i Mols Bjerge før vi tok dagens siste ferge fra Aarhus til Sjællands Odde. Hvis noen lurer på hva danskene mener med uttrykket "bjerge", kan jeg anbefale boken "Guide til det danske høyfjellet" av Roger Pihl, en slags barndomsvenn av meg. Boken har naturlig nok fått mer oppmerksomhet i Danmark enn her hjemme og foreligger i dansk oversettelse "Guide til Danmarks bjerge". Hvis du ikke vil lese boken kan jeg likevel anbefale et google-søk for å skumme omtalen i norsk og dansk presse.  Men bevares, dette ble litt av en digresjon.

{tab=7}

IMG 1359 1

On the road again.
På motorveien syd fra Hirtshals.

{tab=8}

IMG 1365 1

Oppstilt til parade.

{tab=9}

IMG 1367 1

Vi fylte fergen over Limfjorden, stort sett på egen hånd.

{tab=10}

IMG 1368 1

...

{tab=11}

IMG 1374 1

På vei inn i den gamle landsbyen Mariager.

{tab=12}

IMG 1380 1

Fint besøk på Mariager torg.

{tab=13}

IMG 1383 1

Så fikk vi selskap av en Morris Minor fra 30-tallet.

{tab=14}

IMG 1388 1

Vindmøller over alt - uten at syntes det gjorde noe.

{tab=15}

IMG 1390 1

Først i køen

{tab=16}

IMG 1402 1

...

 

 Mandag - Sjælland fra Højby til Skodsborg

 Først noen ord om første overnatting. Højby kro som ligger i, du gjettet det, Højby, like innenfor Sjællands Odde. Både kroen og omgivelsene anbefales på det varmeste. Romprisen var ikke avskrekkende, rommene var OK og maten var en sjelden kombinasjon av førsteklasses kvalitet og lav pris. DKK 290,- for tre retter inklusive to typer vin til maten bringer tårer i øyenkroken på oss nordmenn.

Dag2Mandag morgen kjørte vi bort til fergen over Roskildefjorden, til Hundested. Derfra kjørte vi langs sjøen til Esrum Sø og en liten rast ved Esrum Mølle og Kloster. Og så var det Fredensborg Slott. Dronningen var visstnok i residens, så vi fikk ikke komme inn (sett slikt), men bilen hennes fant vi i hvert fall henslengt bak en husrekke. Etterpå var det en tur på Superbrugsen og lunch på stranden. Her møtte vi for øvrig Peter Clausen av det danske T-registeret. Han stilte i en vakker TC og viste seg å være en særdeles hyggelig herremann. Siste strekk til dagens innkvartering tok oss strandveien langs Øresund, gjennom et i overkant herskapelig villastrøk. Nattekvarter hadde vi på Skodsborg Kurhotell og var planlagt som turens høydepunkt hva angår komfort og luksus. Vi nevner ikke prisen her, men nøyer oss med å si at her bør du være forberedt. Hvis du intetanende tar inn her får du sjokk neste morgen når regningen skal gjøres opp.

 

{tab=17}

IMG 1408 1

 

Veiene på Sjælland er ikke helt ulike de på Jylland :-)

{tab=18}

IMG 1413 1

Foto shoot mens vi venter på Roskildefergen. Fotograf Hege Skarsjø.

{tab=19}

IMG 1416 1

Samme sted, samme motiv. Fotograf Peter Skarsjø.

{tab=20}

IMG 1420 1

Damene vaglet på Roskildefergen.

{tab=21}

IMG 1436 1

Vi fikk smake litt på sånne tørre grusveier også. På vei til Esrum mølle og kloster.

{tab=22}

IMG 1449 1

Champagnelunch på stranden ved Øresund.

{tab=23}

IMG 1452 1

Kan vi ha det bedre? Vi skimter Sverige på andre siden av sundet.

 

Tirsdag - Skodsborg til Søfryd kro

Dag3Nordre del av Sjælland er ikke akkurat stor. Tirsdagens kjøredistanse var derfor slett ikke avskrekkende. Hvis vi ville, kunne vi gjort det hele unna på en drøy time. Men det ville vi ikke. Turen gikk nordover og litt vestover, fra Skodsborg til Hillerød og Karen Blixen-museet og det spesielle slottet og hagen der. Siden vi hadde lagt igjen alle pengene våre i Skodsborg ble det lunch i det fri igjen. En herlig lunch om jeg må få påpeke. Danske matbutikker har sannelig et annet utvalg enn sine norske søsken. Danske pølser, oster og posteier til nystekte bakervarer - det blir solfylt hagelunch det. Når co-driverne avrunder det hele med et glass champagne er stemningen slik vi gjerne vil ha den.

Etter lunch tilbake til Roskildefjorden og et nydelig kro-hotell, Søfryd, beliggende i strandkanten mot fjorden.

{tab=24}

IMG 1456 1

I haven hos Karen Blixen. Karen var dessverre ikke til stede da bildet ble tatt.

{tab=25}

IMG 1464 1

Det blir mange timer og mange mil på en slik tur

 

Onsdag - avreise fra København til Oslo

Onsdag var preget av behovet for å navigere gjennom København omegns motorveier og var, som ventet, ikke et høydepunkt på turen. Det er ikke særlig hyggelig i en liten engelsk sportsbil nå du passeres av endeløse rekker av gigant-vogntog som kjører dobbelt så fort som deg.

Etter litt prøving og feiling fant vi etter hvert havneområdet og fergeterminalen til DFDS. I god tid - vi hadde 3 timer til gode da vi var parkert. Ikke de aller første, men nesten. Her lot vi bilene bare stå, og ruslet til fots innover mot storbyen. Noen var riktig så målbevisste og rakk både frem til shopping på Strøget og tilbake igjen. Vi andre tok det roligere og inntok en bedre lunch på en av havnekvarterets kafeer.

Ved innsjekk fikk bergensbilene en hyggelig overraskelse. Alle fire ble oppgradert til Commodore class og innkvartert i lugarer som minnet om suiter på øverste dekk. Med hver vår balkong, må vite. Våre venner fra Rogaland ble henvist til "Cattle class" laangt nede i skuten. De tok det med godt humør og ble selvsagt invitert opp til oss i Commodore Lounge der alt av mat og drikke sto fremme til gratis avnytelse. Ingen dårlig avslutning på turen.

{tab=26}

IMG 0687 640

Parkert på fergeterminalen i København.

{tab=27}

IMG 1468 1

 

Sånn kan en fergelugar se ut. På Commodore Class etter gratis oppgradering.

{tab=28}

IMG 1470 1

Jan Erik og Annlaug i Commodore Class Lounge.

{tab=29}

IMG 0698 640

"De andre" ble også invitert til vorspiel i Commodore Lounge. Her er Karin med en giftigfarget drink.

{tab=30}

IMG 0691 640

Og her er resten. Veldig hyggelig avslutning på en fin biltur.