Den over gjennomsnittlig oppvagte leser har sannsynligvis fått med seg at vi har fornyet nettsiden vår. Ved siden av ny "motor" og nytt design, har nettsiden også fått noen nye funksjoner. Denne artikkelen presentere en av de nye funksjonene, nemlig "Delemarkedet".

Hvis du er som meg, har du mye rart liggende i garasjen. Hos meg ligger det mange feilkjøp, og ting som jeg har kjøpt to av, når jeg egentlig bare trengte en. Kjekt å ha, har jeg tenkt. Men, det er jo greit å bli kvitt litt også. Jeg opplever også, både titt og ofte, at jeg plutselig har bruk for en del. Det tar jo noen dager å få saker sendt fra østlandet eller England. Tenk om noen i nærheten har det jeg trenger, liggende i garasjen.

Det er her medlemmenes delemarked kommer inn.

delemarked3

Medlemmenes delemarked er, eller kan være, summen av alt, stort og mått, som ligger rundt i de mange garasjene.Det er kjempelett å legge ut deler for salg. Det er naturligvis gratis å bruke. Både kjøp og salg. Det eneste vi krever er at dere holder tilbudene ajour. Hvis du har solgt delen, eller brukt den selv, må du slette den fra markedet. Vi har med vilje ikke lagt inn en time-out. Når du har listet en del for salg, ligger den der til evig tid. Eller til du sletter den.

Det finnes allerede en funksjon for kjøp og salg på nettsiden. Så, hvorfor trenger vi denne nye funksjonen? Hva er forskjellen?

Kjøp/salg tilbyr anninser på samme måte vi kjenner det fra finn.no eller ebay. De fleste bruker funksjonen til å selge større gjenstander. Hele biler, motorer, større komponenter etc. Det er ingen som legger ut en pakning eller en bolt på denne måten. Men på delemarkedet vil dette være helt på sin plass.

Hvor finner jeg det?

Menyvalget for medlemmenes delemarked finner du under kategorien "Medlem" i hovedmenyen. Du må være klubbmedlem og innlogget for å se denne kategorien.

delemarked2

Kjøpe deler

Delemarkedet er organisert på samme måte som fabrikantens delekatalog. Skriv inn delenummeret som søkestreng og trykk enter (eller klikk på forstørrelsesglasset). Du kan også søke på delens navn, men husk at delene er listet med sine opprinnelige navn, altså på engelsk. (Vi håper medlemmene fortsetter å bruke de opprinnelige navnene når de lister sine deler. Hvis dette etter hvert ender som en blanding av engelsk og norsk kan det bli vanskelig å finne deler med navnesøk. Hvis noen (en eller flere) har lagt inn den aktuelle delen til salgs, vises en liste med deler du har søkt etter. Bildet øverst på siden viser hvordan delene blir listet. I tillegg til delenummeret vises:

  • Betegnelse. Her angis delens navn, slik det er listet i fabrikantens delekatalog.
  • Kvalitet. Her angis ett av disse alternativene:  originaldel, nyprodusert, aftermarket.
  • Tilstand. Et av disse alternativene er angitt: Som ny, Brukt/OK, Brukt/slitt.
  • Lager. Her angis hvor mange eksemplarer selgeren har til salgs.
  • Passer til. Hvilken, eller hvilke, bilmodeller delen passer til.
  • Eier. Hvem som har lagt inn bildelen til salgs. Vanligvis vil eierens (selgerens) navn være gjengitt med rød farge. I så fall kan du klikke på navnet og få frem selgerens kontaktdata fra matrikkelen.

Delemarkedet har ingen funksjon for å gjennomføre selve handelen. Klikk på navnet for å finne kontaktinfo, f.eks epost eller telefonnummer. Kontakt selgeren og avtal handel med ham.

Selge deler

Det er enkelt og raskt å liste deler til salgs. Før du begynner må du finne riktig delenummer og betegnelse. Det enkleste er å bruke Moss Europe (https://www.moss-europe.co.uk) til dette.

Klikk på den grønne knappen merket "Legg til" nedenfor listen med deler (se bildet øverst på siden). Legg inn informasjon i skjemaet.

delemarked4 

Ikke alle feltene er påkrevet, men vi anbefaler å fylle ut så mye som mulig på alle listede deler. Når du har fylt ut alle feltene (i hvert fall de som er merket med stjerne), klikker du på den blå knappen sor å lagre dataene og lukke vinduet. Vi anbefaler ikke å endre noe av det som står under overskriften ACL Configuration. Hele den seksjonen blir muligens fjernet i en senere versjon av delemarkedet.

Ajourhold

Når du skal gjøre endringer i noen av annonsene dine kan det være lurt å filtrere listen slik at du bare ser dine egne annonser. Klikk på "Søkeverktøy" og velg "Mine egne deler" i "Eier"-feltet. Når du har funnet den annonsen du vil endre, klikker du på symbolet til høyre for navnet ditt i delelisten. Da får du frem det samme skjemaet du brukte da du laget annonsen. Hvis du f.eks skal oppdatere lagerbeholdningen, skriver du den nye beholdningen i det aktuelle feltet. Hvis du skal slette hele annonsen forandrer du statusfeltet fra "aktiv" til "passiv" eller "slettet".

Oppfordring

Delemarkedet kan, dersom det slår an, bli et veldig nyttig verktøy for medlemmene. Men det forutsetter at mange bruker det. Jo fler som bruker markedet, jo større sjanse er det for å finne det du har bruk for, når du trenger det. Vi vil derfor oppfordre medlemmene til å ta bryet med å liste stort og smått. De småtingene du har liggende, kan være akkurat det naboen din trenger for å komme i mål med sitt prosjekt. Det er rett og slett snakk om å ta en for laget.