Hjelp til bruk av NMGK Forum

lifebuoy


I tillegg til denne hjelpefilen, bør du lese reglene for bruk av forumet.

 

 

Innhold

Inndeling - hva er seksjoner, kategorier og emner?

Navigasjon - hvordan finne frem i forumet?

Hvordan lage en ny tråd?

Hvordan svare på en tråd?

Hva betyr det "å like" et innlegg?

Hva er en moderator?

Rangering av brukerne


 

Inndeling

Forumet er inndelt i et antall nivåer. Det øverste nivået er Seksjon. Klubbens forumsider har 4 seksjoner. Det er Hovedforum, Styrets forum, Seksjon for tillitsvalgte og Senterforum. Ikke alle har tilgang til alle disse foraene, og de vil heller ikke se dem i seksjonsindeksen.

Hver seksjon er inndelt i kategorier og underkategorier. I hovedforumet finner du kategoriene "Kunngjøringer fra styret", "Om nettsidene", "Generelt" og "Teknisk".

Hver av disse kan igjen være inndelt i underkategorier, men trenger ikke være det. "Generelt" har foreløpig ingen underkategorier, mens "Teknisk" har mange.

Når du har navigert frem til din kategori eller underkategori, finner du det siste nivået, nemlig emnene, eller trådene. Det er brukerne som oppretter disse. Når forumet tas i bruk vil det ikke finnes noen emner i mange av kategoriene. Du bestemmer om du vil skrive innlegget ditt i en eksisterende tråd, eller opprette en ny. Hvis innlegget ditt ikke er et svar eller en kommentar til et annet innlegg, er det sannsynligvis riktig å opprette en ny tråd.

[ Tilbake til toppen ]

 

Navigasjon

Øverst i forumfeltet finner du Forum-menyen. Denne menyen er utformet som en rekke arkfaner, slik:

arkfaner

Når du kommer inn i forumet, havner du automatisk i menyvalget "Nyeste". Her finner du de trådene med de nyeste innleggene, uansett hvilken kategori de tilhører.

Menyvalget "Index" gir deg en oversikt over alle seksjoner, kategorier og underkategorier. Du vil se at noen kategorier har små ikoner etter navnet sitt:

lock smDette symbolet betyr at forumet er låst. Her er det kun moderator som kan poste meldinger. Vi bruker dette på den kategorien som heter "Meldinger fra styret". Det kan selvfølgelig hende vi lager andre kategorier med samme mekanisme.

tmoderDette symbolet betyr at innlegg må godkjennes av en moderator før de blir synlige for alle.

Klikk på den aktuelle kategorien du vil gå til. Du kan klikke direkte til underkategori, eller du kan gå veien om (hoved)kategori - begge deler funker.

Menyvalget "Nytt emne" gir deg en redigeringsside for å lage en ny tråd og skrive et innlegg i denne. Se kapitlet nedenfor for mer informasjon om å lage en ny tråd.

Menyvalget "Ubesvart" gir deg en liste over alle tråder i forumet, som ingen har svart på.

Menyvalget "Mine" gir deg en liste over alle innlegg du har skrevet selv.

Menyvalget "Profil" tar deg vekk fra forumet, til din egen profilside.

Menyvalget "Regler" gir deg reglene for bruk av forumet.

Menyvalget "Hjelp": hjelpefilen du leser akkurat nå.

[ Tilbake til toppen ]

 

Hvordan lage en ny tråd?

Når du har klikket deg frem til den kategorien vil poste innlegget ditt i, klikker du på knappen "+ NYTT EMNE". Du får da frem en redigeringsside med tittel "Nytt emne" slik:

NyttEmne 

Her skal du fylle inn alle disse feltene:

Kategori: Dette feltet viser allerede den kategorien du står i. Hvis du ikke ønsker å legge innlegget ditt i en annen kategori kan du hoppe over dette feltet.

Emne: Her skriver du navnet på tråden. Det er akkurat som emnefeltet på en e-post. Den teksten du skriver her vil bli navnet på den nye tråden.

Emneikon: Ikonet vil fremkomme sammen med navnet på tråden i emnelisten. Hvis du ikke endrer noe, vil standardikonet (to blanke ark) følge tråden. Det er 8 ulike ikoner å velge mellom.

Forumkode: Du trenger strengt tatt ikke bruke dette feltet. Her finner du knapper som hjelper deg å formattere teksten du vil skrive, på samme måte som verktøyknappene i en tekstbehandler. I tillegg finner du knapper for å legger inn "smileys" i teksten din. Et annet navn for smileys er "emoticons" - altså ikoner som sier noe om sinnstemningen til den som skriver. Om du er glad, sur, sint, flau etc...

Innlegg: Her skriver du, ikke overraskende, selve teksten i innlegget ditt. Bruk forumkodene som nødvendig for å formattere teksten slik du gjerne vil ha den. Tips: En av verktøyknappene [ bilde ] åpner et lite forhåndsvisningsvindu hvor du ser teksten slik den blir når innlegget postes og leses.

Vedlegg: Her kan du laste opp et vedlegg til innlegget ditt. Vedlegget kan være et bilde, et dokument, eller en arkiv-fil. Forumet kan håndtere disse filtypene:

  • jpg, jpeg, gif, png (bilder)
  • txt, rtf, pdf (dokumenter)
  • zip, tar.gz, tgz, tar.bz2 (arkiver)

Abonner: Dette er et avkryssingsfelt. Klikk i feltet for å slå avkryssingen av og på. Hvis du lar feltet være avkrysset vil du motta en e-post hver gang noen svarer på innlegget ditt.

Til slutt klikker du på knappen "Lagre". Innlegget ditt blir da fremsendt til serveren og lagret. Kommer deretter tilbake til tråden hvor du ser at ditt innlegg er det eneste i denne tråden.

[ Tilbake til toppen ]

 

Hvordan svare på en tråd?

Når du har klikket deg frem til en kategori og lest ett innlegg, klikker du på knappen "SVAR PÅ EMNE". Du får da frem en redigeringsside med tittel "Svar på emne: [Trådnavn]". Redigeringsdelen av siden for øvrig er helt lik den du bruker når du starter en ny tråd. Fyll inn på samme måten og klikk på "lagre". For å hjelpe deg å utforme svaret eller innlegget i tråden, finner du de 6 siste innleggene i tråden nedenfor redigeringsdelene. Bla opp og ned på siden for å friske på hukommelsen underveis mens du skriver innlegget ditt.

[ Tilbake til toppen ]

 Hva betyr det å "like" et innlegg?

Hvis du ønsker å vise at du støtter innholdet i et innlegg, kan du "like" innlegget. Du gjør det ved å klikke på knappen merket "Lik innlegget" her:

Likerklikk

Når du klikker på knappen, blir navnet ditt føyet til navnelisten og den blå knappen forsvinner.

Hvis artikkelen har et negativt eller sørgelig innhold, f.eks en nekrolog, eller en post om noen som har hatt et uhell, eller har vært utsatt for en ulykke, kan det virke litt unaturlig å "like" innholdet. I slike tilfeller tenker vi oss at du viser din sympati ved å "likerklikke" innlegget.

[ Tilbake til toppen ]

Moderatorer

Noen brukere har fått rollen som moderator på "sin" lille del av forumet. Når du står i et forum kan du se hvem som er moderator for den aktuelle kategorien i et felt helt nederst på siden. Moderatoren er en slags "sjef" for en seksjon eller kanskje bare for en kategori eller underkategori. Men moderatoren er først og fremt en hjelper som gjør bruken av forumet bedre og hyggeligere for brukerne.  Hvis du åpenbart har lagt innlegget ditt i feil kategori, kan moderatoren flytte det for deg. Hvis du ved en feil har startet en ny tråd i stedet for å svare på et innlegg, vil moderatoren passe på og flytte meldingen inn i den aktuelle tråden. Det er også moderatorens jobb å passe på at innlegg overholder reglene, og han kan påtale brudd på disse. I alvorligere tilfeller kan han gripe direkte inn og slette innlegg.

Hvis du synes et innlegg er upassende, støtende eller rett og slett ulovlig, skal du rapportere dette til moderatoren. Det finnes en egen knapp i feltet under hver melding som gjør nettopp dette. Bruk denne i stedet for å innlede en diskusjon med vedkommende. Det kan lett bli munnhuggeri - noe vi gjerne vil unngå. Vær oppmerksom på at moderatoren vil bruke sitt eget skjønn når du rapporterer et innlegg. Hvis du ikke får medhold i moderatorens avgjørelse må du akseptere dette.

Det er pr i dag ikke alle katogorier som har tildelt moderator.

[ Tilbake til toppen ]

Rangering av brukerne

brukerrang

 

Brukerne rangeres inn i ulike kategorier, avhengig av deres "innsats" på forumet. Alle begynner naturlig nok på 0, altså "Nybegynner". Etter 20 innlegg flyttes man ett hakk opp, og deretter dobles kravet for hvert videre hakk opp på stigen opp til platinabruker, slik: 0, 20, 40, 80, 160, 320.

Det blir altså vanskeligere og vanskeligere å rykke opp, og det skal bli moro å se hvem som når toppen først.

De to siste kategoriene regner jeg med vi aldri får bruk for.


Tilbake til toppen ]

 

Real time web analytics, Heat map tracking